Tuberkulose

Tuberkulose

Tuberkulose er en smitsom infektionssygdom, som skyldes bakterier, der som udgangspunkt sætter sig på lungerne – dog kan sygdommen også påvirker alle kroppens andre organer. Det antages, at 1/3 af jordens befolkning er smittet med de respektive bakterier, og over 1 million mennesker dør hvert år på grund af sygdommen.

 

Smitte

Sygdommen spredes gennem luften ved såkaldt dråbeinfektion; hoste, tale, nys og kys spreder mikroskopiske vanddråber i luften, men da tuberkulose ikke er særlig smittefarlig, kræver det sædvanligvis en længerevarende og meget tæt kontakt med den smittede, før man selv bliver smittet. Og skulle uheldet alligevel være ude, så  bliver man som regel helt rask efter endt behandling.

Tuberkulose er sjælden i Danmark, men på verdensplan er den blandt de mest udbredte infektionssygdomme – den er særligt nærværende i lande som Afrika, Sydøstasien, Grønland og enkelte steder i Østeuropa. Som udgangspunkt på alle steder hvor fattige mennesker færdes og bor side om side på ganske lidt plads.

Tilfældene af tuberkulose er naturligvis ikke jævnt fordelt i verden, for mens 80 % af befolkningen i mange asiatiske og afrikanske lande tester positivt ved tuberkulinprøverne, så er tallet kun 5-10 % i USA.

 

 

 

 

Symptomer

De typiske symptomer på tuberkulose er hoste og slimet, blodigt spyt, træthed, dårlig appetit, vægttab og muligvis feber og nattesved. Sidder sygdommen andre steder end på lungerne, kan den desuden vise sig ved hævede lymfeknuder på halsen, led- eller knoglesmerter, blod i urinen eller ondt i maven.

Infektionen behandles med forskellige lægemidler og foregår over en længere periode. Som udgangspunkt vil den rette behandling føre til at patienten bliver fuldstændig rask.

 

Vaccination

Både børn og voksne kan vaccineres, og det anbefales som regel at få det gjort, hvis man i længere tid skal opholde sig i områder, hvor tuberkulose er almindeligt forekommende. Det gælder i særlig grad fattige og tætbefolkede områder.

Vaccinen gives som en enkelt injektion, og har livslang beskyttelse.