Rejsediarre

Rejsediarre

 

 

Generelt

Rejsediarre er kendetegnet ved, at afføringen pludselig ændrer karakter til tynde og hyppige afføringer ledsaget af mavesmerter, opkast, feber eller blodig afføring. Det er ikke sikkert at alle ovennævnte symptomer opstår, ved alle smittede. De fleste tilfælde af rejsediarre er kortvarige og forholdsvist milde, og hvis ellers patienten sørger for at holde en tilstrækkelig væskebalance, går sygdommen over af sig selv i løbet af et par dage. Cirka ti procent ender dog med at have gener i mere end en uge.

Da det normalt kun tager en halv til to dage, fra man bliver smittet til sygdommen bryder frem, er det en meget hyppig sygdom blandt turister der rejser i kortere tid. Infektionen skyldes oftest bakterien E. coli, der spredes gennem mad og drikkevarer, særligt i lande, hvor toilet- og hygiejneforhold ikke er helt i orden. Risikoen er størst ved rejser i Afrika, Asien og Mellem- og Sydamerika.

Der ikke noget man kan gøre, for at være fuldstændig sikker på at undgå smitte, men man kan tage sig nogle forholdsregler. Drik kun vand fra forseglede kartoner og flasker, undgå råt eller mangelfuldt tilberedt kød, undgå rå grøntsager og frisk frugt – medmindre de har en tyk skræl og pil dem i det tilfælde selv, undgå isterninger lavet af vand fra hanen og sørg for at holde en høj håndhygiejne.

 

Symptomer

Rejsediarre er hyppig og tynd afføring, ledsaget af mindst et af følgende symptomer:

  • Mavesmerter
  • Feber
  • Opkast
  • Blodig afføring

 

 

 

 

 

Behandling

Det er sjældent, at der er behov for lægebehandling ved rejsediarre.

Da diarre hurtigt kan medføre dehydrering, er det vigtigt at drikke rigeligt med væske. Drik vand, te eller væskeerstatning tilsat en smule salt, men undgå helst væsker med meget højt sukkerindhold, da det kan bidrage til en forværring af diarreen.

Små børn er ekstra følsomme over for væsketab, så her er det yderst vigtigt, at sørge for masser af væske, gerne af flere mindre omgange, lige så snart diarreen konstateres.

Der findes receptpligtig medicin, der kan forkorte perioden med diarre, men disse præparater kan kun anvendes af voksne og børn over 12 år.

Det er tilrådeligt at starte med at spise normalt igen, så snart diarreen er mindsket og almentilstanden er forbedret.

 

Hvornår skal jeg søge læge?

Har du meget svære mavesmerter, blodig afføring eller kaster meget op, er det dog en god ide at søge læge inden for 24 timer. Også hvis du er i udlandet. Hvis du får symptomer på alvorlig væskemangel, eller hvis sygdommen strækker sig ud over en uge, er det også en god ide at søge læge.

Hvis der er tale om et barn, så henvend dig til lægen tidligere, specielt hvis barnet er sløvt eller har svært ved at spise og indtage væske.

Hvis du er i udlandet og bliver syg, skal du huske at kontakte dit rejseforsikringsselskab for at søge råd, inden du henvender dig til lægen.