POLEN

Polen

Gode rejsetips til Polen

Det er de færreste der ved, hvor meget Polen har at byde på. Tysklands naboland mod øst emmer af historie, vild natur og spirende kultur, som ikke er længere væk end en hurtig flyvetur eller ca. 10 timer i bil fra Danmark.

Oplev et østeuropæisk land i rivende udvikling, hvor kontrasterne mellem en tung fortid og en håbefuld fremtid eksisterer side om side. Som turist i Polen vil du først og fremmest få stillet din historiske nysgerrighed, og har samtidig mulighed for både afslapning og eventyr i landets charmerende byer og varierende naturområder med skove, bjerge, floder og strande.

Hoteller

I Polen ligger priserne generelt under det niveau, vi er vant til herhjemme fra. Du vil derfor kunne opholde dig på hoteller i høj kvalitet, uden at skulle betale en formue. Uanset om du opholder dig i Warszawa, Łódź, Kraków, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice, Białystok, eller en af landets andre attraktive turistbyer, finder du hoteller af alle standarder. Det en naturlig del af den polske hotelkultur, at servicen ligger på et højt plan.

Restauranter

I Polen finder du både internationale restauranter, samt restauranter med traditionelt, polsk køkken. Hvis du går på pizzaria i Polen, er det tradition, at du kan pynte din pizza med enten tomatsauce eller hvidløgssauce, som man hurtigt kommer til at savne på danske pizzaer. På menukortet vil du typisk kunne sætte tænderne i klassiske retter som bigos, varme supper (borsch, consommé, rosol og zur na zakwasie), pølser (kielbasa lisiecka, kielbasa Krakowska, Kabanos), pierogi og en lang række søde desserter.

Natteliv

De polske facader i bylivet ser måske ikke ud af meget, men når du får de lokale til at vise dig de rette steder hen, venter der store fester og farverige miljøer på den anden side. Du finder både barer til samtaler og diskoteker til dans, med alkohol til fristende priser for den danske turist.

Attraktioner

På must-see listen i Polen finder du bl.a. Statsmuseet Auschwitz-Birkenau i Oswiecim, Lazienki-parken i Warszawa, Saltminen i Wieliczka, Museum af Warszawa Opstanden i Warszawa, Oskar Schindlers Fabrik, Europas længste handelsgade Piotrkowska i Łódź, Jewish District i Kazimierz, ligesom de gamle bydele i landets mest prominente byer er et besøg værd.

Gdansk

Gode rejsetips til Gdansk

I Gdansk kan du både opleve historiens vingesus, men også blot nyde den smukke by, de mange restauranter og den fantastiske stemning. Rigtig mange kender Gdansk for stedet, hvor fagforeningen Solidaritet blev dannet af manden, der senere blev præsident for Polen, nemlig Lech Walesa. Det hele startede ved skibsværftet i Gdansk. Nu er stedet omdannet til en spændende og inspirerende museum, hvor man har mulighed for at få rigtig mange detaljer om de historiske begivenheder, der siden var baggrunden for at Østeuropa blev frit. Men Gdansk er generelt en smuk by med en flot bymidte, hvor du kan bruge mange timer på bare at gå rundt og nyde bygningerne og stemningen.

Hoteller
Udvalget af hoteller i Gdansk er rigtigt stort. Dette primært omkring hovedgaden og havnefronten, hvor du blandt andet finder hoteller i de kendte kæder og i høj klasse. Det er dog også muligt at bo billigt blot du kommer en smule væk fra centrum.

Restauranter
Gdansk er en gammel havneby og Hansestad og byder på et stort antal caféer og restauranter specielt omkring floden. Her er altid liv med masser af mennesker, da byen får besøg af rigtig mange turister.

Natteliv

I Gdansk er rigtig mange barer, hvor priserne er billige i forhold til danske priser. Men når natten falder på finder du også masser luksuriøse diskoteker, almindelige klubber samt stripklubber.

Attraktioner
Museet om tilblivelsen af Solidaritet i det gamle skibsvæft er en stor oplevelse, som man skal unde sig selv. Men også smukke bygninger som Den gyldne port foran rådhuset, katedralen Dwor Artusa, en række andre kirker samt Den berømte kran på havnefronten skal opleves. Hovedgaden er et must, og byder på rigtigt meget liv af forskellige slags og garanti for oplevelser. Desuden er Gdansk Polens rav-hovedstad, så du har både mulighed for at købe smukke smykker og besøge byen rav-museum.

Krakow

Turist i Kraków

Kraków er Polens næststørste by og en af landets mest populære turistbyer, som er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. I Kraków vil du opleve mødet mellem gammel og moderne tid, gennem byens detaljerige arkitektur og historiske seværdigheder. Gå på opdagelse i byens gader og oplev historiske levn fra fra 1100-tallet, middelalderen og hele vejen op til i dag, hvor byen vibrerer af moderne kulturelle tilbud. For naturelskerne er Kraków desuden, med sin beliggenhed nær Zakopane og Tatra-bjergene, det oplagte udflugtssted.

Hoteller

I Kraków gemmer der sig hotelværelser bag mange af de gamle husfacader. Du finder hoteller og vandrehjem i enhver prisklasse, som gør en dyd ud af at bevare den historiske atmosfære uden at gå på kompromis med moderne faciliteter og god service.

Restauranter

Kraków byder på traditionelle polske spisesteder såvel som diverse restauranter og caféer til enhver smag. Blandt byens mest populære spisesteder kan nævnes Restauracja Starka, Le Pizzette de Rebecca, Sissi Organic Bistro, Old Town Restaurant Wine & Bar, Corse, FAB Fusion, Milkbar Tomasza m.fl. Smag polske pierogi, bigos, kielbasa, en af landets populære supper, eller oplev det internationale køkken med sushi og pizza – sidstnævnte serveret med tomatsauce og hvidløgssauce til, som det kan være svært ikke at savne tilbage i Danmark.

Natteliv

Det kan være svært at skelne mellem restauranter, pubs, barer, klubber og diskoteker i Kraków, da spise- og spillestederne ofte har mulighed for lidt af hvert, men gennemgående er den intime og ofte middelalderlige stemning, der præger lokalerne. Natteliver udspiller sig typisk på kælderniveau, hvor gotiske tunneler fører til de forskellige barer, der ofte indbyder til livemusik i kælderakustikken.

Attraktioner

I den gamle bydel kan du finde bygninger, som stammer helt tilbage fra 1100-tallet. Oplev atmosfæren i bydelens smalle gader, med deres middelalderbygninger, synagoger og kirker, som slap for de store ødelæggelser under Anden Verdenskrig. Wavel-slottet er et besøg værd, og markedshallen Sukiennice samt pladsen Rynek Główny giver rig mulighed for at gøre et godt køb. Kazimierz er byens jødiske kvarter, som emmer af historie, og hvor man bl.a. finder Oscar Schindlers berømte emaljefabrik.

Poznan

Rejseråd til Poznan

Poznan, i det centrale Polen, har lidt mere end en halv million indbyggere og er den femtestørste by i Polen samt hovedstad i delstaten Wielkopolski. Desuden er Poznan den ældste by i Polen med rødder tilbage til 700-tallet, hvor den blev anlagt som en borg mellem floderne Warta og Cynina. Byen blev ødelagt massivt under Anden Verdenskrig, men er siden blevet genopbygget, og har i øvrigt gennemgået en kraftig industriel udvikling. I dag er Poznan blandt Polens mest velstående og veludviklede byer. Byen er desuden kendt for sin øl og stolte brygge-traditioner.

Hoteller
Der er et stort udvalg af hoteller og lejligheder specielt i centrum af Poznan. Byens mange messer har også tiltrukket mange hoteller af højt niveau. Blandt andet kan fremhæves Hotel Rzymskis blot få hundrede meter fra det hyggelige Rådhustorv. En anden mulighed, der er oplagt til forretningsrejser er Novotel Poznan Centrum med 4-stjerner.

Restauranter
Hele tiden skyder der nye restauranter op i Poznan, så du vil ikke have nogen problemer med at finde et godt sted at nyde dit måltid. Specielt i byens gamle bydel omkring Rådhustorvet er der et stor udbud. Blandt andet kan nævnes Oberza Pod Dzwonkiem, hvor menuen er god klassisk polsk mad.

Natteliv
Flere klubber, heriblandt Cute, Kubabura og SQ Club, i Poznan får ofte besøg af international kendte DJs, hvilket giver noget virkelig stemningsfyldte fester. Men ellers er der barer og caféer overalt i byen, hvor du kan nyde byens kendte øl og naturligvis drinks og cocktails

Attraktioner
Det charmerende tov i centrum af byen tiltrækker masser af mennesker og et spændende liv. Her er historiske bygningsværker, der er nænsomt restaureret efter Anden Verdenskrigs ødelæggelser. En af de flotteste bygninger i byen er Rådhuset, der oprindeligt blev opført i 1200-tallet. Det høje rådhustårn er kronet med en ørn, og over tårnuret kommer de to kendte Poznan gedebukke frem til 12:00. Rådhuset er i øvrigt indrettet som bymuseum. På torvet kan du også besøge et musikinstrument museum med en omfattende samling af musikinstrumenter fra hele verden. I floden Warta finder man domkirke øen, hvor man kan besøge en kirke med 12 historiske kapeller, hvilket også er et besøg værd. Byen har desuden nogle moderne shoppingcentre.

Warszawa

Rejseråd til Warszawa

Warszawa har været Polens hovedstad siden 1596. Byen har tæt på to millioner indbyggere, og er både industrielt og kulturelt Polens centrum. Warszawa blev stort set jævnet med jorden under Anden Verdenskrig, men byen er efterfølgende blevet genopbygget ud fra gamle byplaner, fotografier og malerier.

Hoteller
Som alle store byer i Europa hoster også Warszawas hoteller af mange forskellige niveauer. Du kan både få super luksus som eksempelvis Hotel le Regina, men også de kendte kæder som Radisson, Sheraton og Marriott plus masser af mellemhoteller af god standard findes i byen. Og priserne er rigtig lave i forhold til danske forhold.

Restauranter
I Warszawas gamle bydel er fyldt op med restauranter, barer og lignende. Disse benyttes primært af turister, og dermed er udvalget og priserne også tilpasset dette. Men overalt i byen er restauranter af forskellige slags og kvalitet. Polen er ikke kendt for at være stedet, hvor man får store gastronomiske oplevelser. Men de senere år er niveauet af polske madlavning virkeligt blevet højere.

Natteliv

Warszawa har et super godt nattelivsmiljø. Klubber og barer af meget høj standard findes i stort antal både på og ovenfor hotellerne. Og igen er priserne til at have med at gøre. Det går vildt for sig på klubberne i Polens hovedstad, så du har noget at glæde dig til, hvis du skal i byen i Warszawa.

Attraktioner
Der findes rigtig mange museer i Warszawa, der er værd at besøge. Men det er næsten umuligt at nå alle. Den gamle bydel af Warszawa blev genopbygget i en stil fra det 17. og 18. århundrede, og er sted du skal besøge, når du er i Polens hovedstad. Det er måske den største attraktion i byen blot at spadsere rundt i den forholdsvis lille bydel. Her kan du også opleve det gamle kongeslot og Rådhuspladsen med byens vartegn, Havfruen. Den gamle bydel er optaget på UNESCOs verdensarvliste og på trods af at hele området nærmeste fungerer som et museum, så bor der faktisk mennesker i husene.

Wroclaw

Gode rejsetips til Wroclaw

Wroclaw er Polens fjerde største by. Byen er kendt som en af de mest dynamiske polske byer, men også for at have en tysk fortid indtil afslutningen af Anden Verdenskrig. Dette gør blandt andet at mange tyske turister besøger byen. I de senere år er der investeret store pengebeløb til både udbygning af infrastruktur og i at tiltrække store internationale begivenheder til byen. Wroclaw er en by fyldt med atmosfære. Byens gamle bydel er fantastisk smuk og byder på både kulturelle oplevelser og mulighed for at lære mere om byens historie.

Hoteller
Du finder hoteller overalt i Wroclaw og dette i alle prisklasser og standarder. Det er naturligvis mest attraktivt at bo i og omkring den smukke gamle bydel.

Restauranter
Overalt i den gamle bydel finder du restauranter af høj standard Her kan du få traditionelle polske retter, men også besøge restauranter med mad fra hele verden.

Natteliv
Der er masser af muligheder for at nyde nattelivetsglæder i Wroclaw. Både i den gamle bydel, men også i områderne tæt på dette kan du overalt finde barer, men også klubber og diskoteker, hvor atmosfæren er god og hvor mulighederne for drinks og anden underholdning er stor. Mange af de steder, der ligner stille caféer om dage bliver om natten forvandlet til larmende og spændende barer. Wroclaw er en universitetsby, så bybilledet er præget af mange unge mennesker, der gerne vil nyde nattelivets glæder. Og de fleste barer lukker ikke før sidste kunde har forladt bygningen.

Attraktioner
Det centrale Wroclaw er som et frilandsmuseum. Torvet i den gamle bydel er fanatiske smuk, og her udfolder sig et liv, som man kan sidde på en af de mange caféer eller restauranter og blot nyde at betragte. Byen rådhus er virkelig beundringsværdigt og i selve bygningen finden en række historiske museumssamlinger. Wroclaw indeholder flere smukke kirker, der er et besøg værd. Heriblandt kan nævnes Maria Magdalena-kirken ved Szewska-gaden. Desuden skal man opleve en sejltur på floden Odra.