Meningitis

Meningitis

Meningitis, også kaldet hjernehindebetændelse, er en yderst farlig sygdom, der kan skyldes en bakterie eller virus. Sygdommen kan komme i løbet af få timer, og kræver omgående behandling. De væsentlige symptomer på meningitis er ryg- og nakkestivhed og høj feber samt voldsom hovedpine, lysfølsomhed, opkastning, kvalme og sløvhed. I værre tilfælde kan patienten opleve kramper eller blive bevidstløshed. Hele sygdomsforeløbet kan dog i starten føles som en almindelige forkølelse. Derfor skal man også være forsigtig med at give smerte- og febernedsættende medicin, da det kan sløre symptomerne ved at få barnet til at synes mere frisk, mens medicinen virker.

 

Bakterier, som giver meningitis, er meget smitsom og overføres ved tæt kontakt. Ofte overføres smitten ved host og nys eller lignende. Generelt har små børn og teenagere større risiko for at blive smittet. Det kræver omgående behandling, når man er ramt af den bakterielle meningitis. Den bedste behandling er antibiotika direkte ind i blodårene.

 

Meningitis forårsaget af virus er mindre farlig end bakteriemeningitis.

 

 

Meningitis er sjælden i Danmark og vores nabolande, men kan i princippet forkommer over hele verden. Sygdommen er mest udbedt i Afrika syd for Sahara, og i den vestlige og centrale del af Afrika i tørkesæsonen.

 

Får du symptomer skal du naturligvis søge behandling hos læge eller på skadestuen samt kontakte det forsikringsselskab, hvor du har din rejseforsikring. Behandlingen foregår med antibiotika direkte i blodet, enten gennem drop eller ved injektion. Også penicilin anvendes som behandling, da de rammer de bakterier, som forårsager sygdommen.

 

Det er desuden muligt forebygge visse årsager til meningitis via det normale børnevaccinationsprogram, der findes i Danmark. Vaccinationen gives til børn i 3-, 5- og 12-måneders-alderen. Det anbefales også at ældre samt personer i risikogrupper lader sig vaccinere. Har du været i tæt kontakt med personer, der har været ramt af meningitis, skal du også gennemgå en forebyggende behandling for at undgå at smitten spreder sig.