Mæslinger

Mæslinger

 

 

Generelt

Mæslinger er en børnesygdom, der viser sig ved rødt udslæt over hele kroppen. Mæslinger er meget smitsomt, og regnes for en af de farligste udslætsgivende børnesygdomme. Mæslinger smitter gennem dråbeinfektion, altså når en smittet person hoster eller nyser, og smitten spredes med udåndingsluften. Mæslinger smitter ikke gennem genstande eller raske personer, men til gengæld kan smitten springe fra rum til rum, og der er derfor stor sandsynlighed for smitte, hvis man ikke er vaccineret og kommer i uvaccinerede miljøer.

De fleste børn er i dag vaccineret mod mæslinger gennem børnevaccinationsprogrammet, og derfor er sygdommen sjælden herhjemme. Dog er der i nogle miljøer en stigende tendens til at undlade at lade sine børn vaccinere, og derfor popper sygdommen da også op i ny og næ. Børn er på grund af antistoffer fra moderen ind til seksmånedersalderen, men vaccineres først omkring 15måneder. Derfor er der en periode, hvor børnene ikke er beskyttede mod mæslinger, og derfor er udsatte ved ophold i områder med høj forekomst af smitte. I udlandet findes der fortsat en række lande, blandt andet i Sydamerika, Afrika og Asien, hvor mæslinger er udbredte, og derfor kan man lettere blive udsat for smitte ved rejse i disse lande.

Det kan tage mellem en og tre uger, fra man er blevet smittet, til sygdommen kommer til udtryk.

 

Symptomer

Mæslinger viser sig ved høj feber, forkølelse, søløvelignende hoste, røde øjne, hævede og ømme lymfeknuder og lysfølsomhed. I nogle tilfælde kan man ved undermundens kindtænder se grålige pletter, de såkaldte koptiske pletter, der viser sig før udslættet begynder. Herefter falder feberen, der dog hurtigt stiger igen, sammen med det højrøde udslæt, der begynder som små prikker ved ørerne, men herefter breder sig nedover arme og ben. Prikkerne flyder efterhånden sammen. Efter et par dage svinder feberen og udslættet fortager sig. Der følger ofte følgesygdomme som mellemørebetændelse, bihulebetændelse eller lungebetændelse med en mæslingeinfektion. Selvom det er sjældent, sker det dog, at mæslinger kan føre til alvorlig betændelse i hjernen.

 

 

 

 

Behandling

Der findes ingen medicinsk behandling imod mæslinger, men det kan være rart for patienten at opholde sig i et køligt rum uden stærkt lys. Generne fra feberen kan lindres ved febernedsættende medikamenter, ligesom hoste kan lindres. Det er dog vigtigt altid at rådføre sig med lægen, før nogen former for medicin tages i brug.

 

Hvornår skal jeg søge læge?

Har du mistanke om mæslinger, skal du kontakte lægen hurtigst muligt. Det samme gælder, hvis sygdommen er diagnosticeret, men tilstanden forværres eller følgesygdomme opstår. Hvis du er i udlandet og bliver syg, skal du huske at kontakte dit rejseforsikringsselskab for at søge råd, inden du henvender dig til lægen.