Japansk encephalitis

Japansk encephalitis – japansk hjernehindebetændelse

Japansk encephalitis, bedre kendt som japansk hjernehindebetændelse, er en virussygdom, der overføres gennem myggestik. Sygdommen kan fremkalde en alvorlig hjernebetændelse, der kan give varige hjerneskader, og desuden ses en høj dødelighed blandt de alvorligt smittede.

Virussygdommen findes kun i Asien, og særligt i Indien, Sydøstasien, Kina og Nepal samt Sri Lanka og Filippinerne. Risikoen for smitte er størst i regntiden, men den er til stede hele året – i sær på øerne. Officielt regner man med, at der er mindst 50.000 alvorlige sygdomstilfælde om året i Asien, hvoraf de 10.000 dør.

Myggene stikker som regel om aftenen og natten, og de elsker varme og høj luftfugtighed. Risikoen for smitte kan derfor reduceres væsentligt, hvis man sover under et myggenet, har aircondition i rummet og desuden bruger myggebalsam og langærmede trøjer og bukser.

 

Symptomer

Inkubationstiden er 4-16 dage, så der går en god rum tid, fra man bliver smittet til symptomerne viser sig. Langt de fleste tilfælde giver et influenzalignende sygdomsforløb uden at hjernen påvirkes, men ca. 1 ud af 100 smittede får en alvorlig hjernebetændelse med op til 50 % risiko for alvorlige neurologiske skader.

I de alvorlige tilfælde er symptomerne høj feber, hovedpine, unaturligt kraftige reflekser, lammelser og kramper. Desuden kan bevidstheden påvirkes og personen kan udvikle en komalignende tilstand.

Der findes ingen behandling mod japansk encephalitis, men det anbefales alligevel, at man søger læge for at lindre symptomerne.

 

Vaccination

Vil du undgå at blive ramt af japansk hjernehindebetændelse, så er det muligt, at blive vaccineret inden rejsen. Vaccinationen anbefales som regel, hvis man skal opholde sig længere tid i et område, hvor sygdommen findes – og specielt hvis man skal rejse i landområder.

Vaccinen gives over to omgang med cirka fire ugers mellemrum, og den yder beskyttelse i 1-2 år. Senere kan man ‘booste’ vaccinationen, og en såkaldt booster giver en ny effekt på op til tre år.