IRAN

Iran

Gode rejseråd til Iran

En rejse til Iran er en rejse tilbage i tiden til smukke bygninger, der minder en om 1001 nats eventyr, og golde, men smukke landskaber. Landet er dog også ved at modernisere sig, og rejsen bliver på mange måder en rejse på grænsen mellem øst og vest.

Hoteller

Der er mange muligheder for at bo godt i Iran. Det er for eksempel på Maryam Sorinet Hotel og Hasht Behesht Apartment Hotel. Maryam ligger på Kish Island, der er en resort ø i den Persiske Golf. Hasht Behest ligger i Isfahan, der ligger syd for hovedstaden Teheran. Isfahan er en meget gammel by med mange gamle bygninger, der er værd at se.

Restauranter

Iransk mad er rig på kød, grøntsager og krydderier. På Shandiz Mashad i Teheran finder du den bedste shishlik, der er grillet kød på spid. På Haft Kahn Restaurant i Shiraz er inddelt i forskellige etager, hvor hver etage serverer forskellig mad. Du kan derfor med fordel besøge restauranten flere gange og få en ny oplevelse hver gang.

Natteliv

Det er forbudt at drikke alkohol i Iran, og derfor er der ikke barer på samme måde som i vestlige lande. Der findes hemmelige barer rundt omkring, og hvis man kan få opsnuset, hvor de er, er det helt sikkert en oplevelse at komme der.

Attraktioner

Iran har rigtig meget at byde på i forhold til oplevelser. De århundreder gamle ruiner i Persepolis er klart et besøg værd. Det samme er Golestan Paladset i Teheran. En gang var det et palads for de kongelige, i dag er det bare et museum.

Hvis du kommer forbi byen Tabriz, er det også værd at bruge en dag på at udforske den gigantiske bazar. Bazaren er ikke mindre end 7 kvadratkilometer stor og går helt tilbage til det 15. århundrede. Den er derfor forståeligt nok også på Unescos verdensarvsliste.

Esfahan

Gode rejseråd til Esfahan

Holder du af eksotiske himmelstrøg, betagende arkitektur og skønne haver, så er Esfahan lige noget for dig.

Hoteller

Der er mange og gode overnatningsmuligheder i Esfahan. Ønsker du at bo i en lejlighed, er Hasht Behesht Apart. et godt valg. Lejlighederne ligger blot fem minutter fra Imam Square. Der er god plads, rent og et professionelt personale, og så serveres der tillige en god morgenmad. Hotel Kowsar er fint placeret i nærheden af flod og park og har derfor en dejlig udsigt. Både aftensmaden i form af buffet og morgenmaden serveres i rigelige mængder og er velsmagende. Esfahan Tourist Hotel er et andet og billigt alternativ, der har rene værelser og engelsktalende personale.

Restauranter

Oftest vil hotellernes restauranter være gode. Men har du lyst til at prøve noget andet, kan du fx spise hos Arc a Restaurant, der ligger i en dejlig gårdhave og har lækre menuer. Malek Soltan Jarchi Bashi er en meget smuk restaurant med et varieret menukort. Den kan også anbefales. Besøg også de stemningsfyldte caféer.

Natteliv

Det er forbudt at drikke alkohol i Iran, og barerne skal derfor findes i det skjulte.

Attraktioner

Esfahan er Irans største og smukkeste by, og den er en sand fryd for øjet. Besøg den absolut imponerende Imam-plads, Meidan Imam, med moskeer, bazar, picnicområde og alskens seværdigheder. Den skal ses. Tag en slentretur i bazaren, besøg moskeer og sug atmosfæren til dig i picnicområdet. Det kan anbefales at besøge moskeen, Masjed-e Imam, med den smukke, turkise kuppel. Esfahan bærer også præg af en omfattende tekstilindustri, og du kan nyde synet af og købe underskønne tæpper. Khajou-broen er et historisk vidnesbyrd og tillige en arkitektonisk perle, som du også bør se. Husk også at lægge mærke til byens smukke haver. Glædes du ved skønhed, vil du glædes ved Esfahan.

Shiraz

Gode rejseråd til Shiraz

Hoteller

Blandt de bedst anmeldte hoteller finder du Chamran Grand HotelHoma Hotel ShirazZandiyeh Hotel og Aryo Barzan Hotel. Uanset hvilket hotel du vælger, kan du være sikker på at få den allerbedste service, og dit ophold vil blive mindeværdigt.

Er du på forretningsrejse? Det foretrukne hotel for netop denne type rejsende er Aryo Barzan Hotel, som er placeret centralt og med altid venligt og smilende personale.

På de centrale hoteller Eram Hotel, Elysee Hotel Shiraz og Setaregan Hotel vil du uden tvivl få gode overnatninger til en rimelig pris.

Restauranter

Haft Khan International Restaurant, Shater Abbas og Baghe Raaz (Raaz Garden) er vældig gode bud på fabelagtige restauranter i Shiraz.

Café Ferdowsi, Café Borough, Haft Khan og Shapouri Garden Traditional Restaurant er ligeledes restauranter, du kan besøge for at få en bid af det autentiske iranske køkken.

Har du en sød tand? Så får du den bedste is hos Baba Bastani!

Natteliv

Shiraz er en ganske unik by, hvad angår nattelivet. Der findes ikke diskoteker, og alkohol er ikke kulturelt velset. Alligevel er der hyggelig stemning at finde i de mørke timer.

Tag for eksempel på Bazar-e Vakil, som er smukt oplyst om aftenen.

Attraktioner

Shiraz byder på tonsvis af smukke attraktioner. Persepolis er imponerende bygningsværk, som helt sikkert bør opleves.

Nasir al-Mulk Mosque er ligeledes blændende smukt. Er du en vaskeægte litteraturelsker, vil du sikkert også finde det interessant at besøge Hafez’ Grav, den persiske digter født i 1320 og død i 1390.

Melder shoppingtrangen sig, skal du klart tage en tur på Vakil Bazaar. Besøg også den fantastisk smukke, glitrende moské Shah Cheragh.

Bagh-e Eram er en smuk have, man ikke bør gå glip af under et besøg i Shiraz. Du bør også besøge Pars Museum, hvor du kan få en spændende kulturel oplevelse med hjem i bagagen.

Tehran

Turist i Tehran

Tehran er Irans hovedstad, som både byder på smukke bjerglandskaber, klassiske, mellemøstlige kulturskatte og moderne byliv. Oplev den moderne, metropolske bydel i nord, som er kendetegnet ved et tætbefolket bybillede og levende café- og parkliv, eller oplev charmen ved den mere traditionelle bydel i syd, hvor priserne er lavere. Om vinteren er den nordlige og bjergfyldte del af byen desuden et attraktivt skiområde. Som turist i Tehran skal du være opmærksom på at undgå demonstrationer og større forsamlinger, da der kan være en sikkerhedsrisiko forbundet med disse.

Hoteller

Generelt er hotellerne i Tehran dyrere end i resten af Iran, men ellers følger prisniveauet den generelle tendens til billigere løsninger mod syd og mere eksklusive tilbud mod nord. Af populære hoteller kan nævnes Espinas Hotel, Iran Central Hotel, Niloo Hotel, Eskan Hotel, Golestan Hotel m.fl.

Restauranter

I Tehran kan du sætte tænderne i noget af de bedste fra det persiske køkken, ligesom du vil finde restauranter fra mange andre gastronomiske kulturer rundt omkring. Du vil types finde krydrede gryderetter med ris, kød, friske råvarer og velsmagende urter på menukortet, som alt i alt giver en sund og eksotisk smagsoplevelse. Nogle af de mest populære spisesteder i byen er Café 78, Cingari, Taj Mahal, Ansoo Café, Shandiz Mashad, Café Linette m.fl.

Attraktioner

Byens varemærke er det imponerende Azadi Tower, som er et godt eksempel på klassisk, islamisk arkitektur. Oplev byens kulturelle rigdomme i Tehran City Theatre, Rashkan Castle, parlamentbygningen Baharestaneller, Tughrul Tower, eller køb spændende varer og souvenirs på Grand Bazaar. Tehran rummer en lang række museer, både til de historie- og kunstinteresserede. Niavaran Park er en af de mest populære blandt byens mange parker, og her vil du kunne gå ture og  slappe af blandt lokalbefolkningen i smukke, grønne omgivelser. Om vinteren er Shemshak og Dizine populære skiområder, da bjergsiderne skaber optimale betingelser for ski-entusiasterne.

Kashan bliver ofte overset af rejsende i Iran, men det er en stor fejl. Byen har nemlig en spændende bazar og nogle smukke gamle huse, der er værd at bruge et par dage på at opleve.

Hoteller

Kashan er ikke en storby, og derfor er overnatningsmulighederne også begrænsede. Morshedi House er dog et hyggeligt og gæstfrit hotel indrettet i persisk stil. Rose House Hotel er med sin moderne indretning Morshedis diametrale modsætning.

Restauranter

Der er en del flere muligheder for at komme ud at spise i Kashan i forhold til muligheder for at overnatte. Man kan spise persisk mad på Manouchehri House Restaurant, der anses for at være en af byens bedste. Man kan ligeledes spise persisk på Abbasi Tea & Traditional Restaurant, hvor man spiser i en stor overdækket gård.

Natteliv

Der er nogle få muligheder for at gå ud om aftenen i Kashan. Det er for eksempel på cocktailbaren Shirin Chesme og på natklubben Khune. Ellers er der gode muligheder for at gå på cafe eller gå ud og spise en is om aftenen.

Attraktioner

Der er en række smukke, gamle, traditionelle huse i byen. Det er for eksempel Tabatabei, Borujerdi og Abbasian. Husene giver et indblik i, hvordan iranerne plejede at leve. Man kan også besøge den smukke have Bagh-e fin, hvor der er mange små fine bassiner. Byen har også et meget velbevaret, traditionelt badehus, Sultan Amir Ahmad.

Hvis man gerne vil opleve noget andet end bygninger, kan man besøge Irans museum for dukker og legtøj, der ligger i byen. Det er en anderledes oplevelse og kan give et godt afbræk, hvis man har brug for at opleve noget, der er helt anderledes.

Fra Kashan er der også gode muligheder for at tage på udflugt i den omkringliggende ørken. Det kan både være en tur på en eller flere dage.

Qeshm er en iranisk ø, hvor livet stadig leves meget traditionelt, men hvor der også er plads til badeferie. Øen har en helt unik natur med både ørken og mangrove skove. Der er dermed masser at se og opleve. Derudover er øen toldfrit område, hvilket kan gøre tingene lidt billigere.

Hoteller

Haft Ragoo i byen Tabi er et hyggeligt familiedrevet hotel, hvor der er en stor traditionel gård, hvor man kan møde andre rejsende og snakke med familien, der ejer stedet. Lard Motel i byen Suza har lige ledes en stor gårdhave, hvor man kan opholde sig, og der er opvisninger om aftenen.

Restauranter

Restaurant Shabhaye Talal ligger lige ned til vandet. De serverer persisk og mellemøstlig mad med fokus på fisk og skaldyr. KhanBoom Traditional Restaurant er bygget som en hule. Man sidder på gulvet under et ujævnt huleloft.

Natteliv

Livet på Qeshm er stille og roligt, og der sker ikke meget om aftenen. På mange hoteller eller restauranter vil det være muligt at opleve traditionel dans eller musik om aftenen. Det er altid en god ide at spørge sig for, hvis det er noget, man gerne vil opleve.

Attraktioner

Dalene Chahkooh og Star Valley er begge gode udflugtsmål, når man er på Qeshm. Chahkooh er nærmest bare en smal kløft med nogle helt utrolige stenformationer. Star Valley er et mere åbent ørkenområde med nogle store stenformationer, der rejser sig direkte op fra jorden.

Mangroveskoven på Qeshm er også en spændende og anderledes oplevelse. Man forbinder ellers primært Iran med ørken, men her er der altså mulighed for at komme helt tæt på de store træer.

Hvis man har behov for at shoppe, kan man med fordel tage i Qeshm City Center Complex. Det er et stort indkøbscenter, hvor de har alt, hvad man måtte ønske sig af sko og tøj.