Gul feber

Gul feber

Gul feber er en alvorlig virusinfektion, som overføres til mennesker via myg. Dette kan være fra forskellige myggearter heriblandt Aedes-myggen. Virus smitter ikke ved kontakt mellem mennesker.

 

Det tager mellem tre og seks dage fra man bliver smittet, til man bliver syg. Når virus er kommet ind i blodbanen hos et menneske, bliver det transporteret rundt i kroppen og formerer sig i blandt andet leveren, nyrerne og blodkarrene. Størstedelen af dem der bliver ramt af gul feber dør.

 

Symptomer på gul feber er høj feber, ondt i maven, opkast og gul hud, grundet leverbetændelse. Der kan desuden opstå blødninger fra mund og næse, da nyrerne påvirkes. I de mindre alvorlige tilfælde falder feberen hos den smittede efter tre til fire dage, men den kan komme igen og forværre situationen drastisk. Der findes ingen behandling mod gul feber og man kan kun lindre symptomer. Desuden isoleres den smittede på grund af fare for smitte.

 

Sygdommen findes i dele af de tropiske områder i Afrika og Sydamerika, og du bør blive vaccineret, når du rejser i disse områder. Af og til ses epidemier, hvor et stort antal mennesker pludselig får gul feber. Vaccinen indeholder levende virus, og er ganske effektiv. Bliver du ramt skal du naturligvis kontakte dit rejseforsikringsselskab og søge behandling direkte hos læge eller på skadestue.